dilluns, 12 de març de 2012

FONTS D' OLVAN
En el Taller de Descoberta i cura de l' entorn, els nens i nenes de 1r, 2n i 3r, estem visitant algunes de les fonts del nostre poble, per tal de conèixer més Olvan i aprendre'n més aspectes sobre el tema de l'aigua.
A continuació us expliquem el que  hem anat aprenent fins ara:

FONT D' EN FÈLIX

AQUESTA FONT ES TROBA A LA DRETA DE LA CARRETERA QUE VA D' OLVAN A CAL ROSAL.
QUAN  ELS NOSTRES  AVIS  EREN  PETITS , LA  FONT  D'EN FÈLIX SORTIA D'UN RIU SUBTERRANI PER UN FORAT DE LA TERRA, ERA NATURAL. PERÒ ARA HI HA UNA TAPA I UNA CASETA A SOBRE I NO ES VEU LA FONT DE VERITAT. HAN POSAT UN TUB DES DE LA TAPA FINS A L'AIXETA QUE VEIEM ARA, MÉS AVALL. ACTUALMENT, S'HA DE PRÉMER AQUESTA AIXETA PERQUÈ RAGI. AL VOLTANT HI HA UNA PARET DE MARBRE I UNS BANCS PETITS PER SEURE.
I TAMBÉ HI HA TAULES I BANCS  A PROP PER PODER-HI ANAR A BERENAR, A DINAR O A SOPAR.
FA ANYS TAMBÉ VAN POSAR UNS TUBS QUE AGAFEN L' AIGUA DE LA FONT D'EN FÈLIX I  LA PORTEN FINS A 2 DE LES PRINCIPALS FONTS DEL POBLE: LA FONT DE L' ATENEU I LA FONT DEL MIG; ABANS TAMBÉ A LA FONT DE CAL PUBILL. S' HO VAN INVENTAR PERQUÈ D' AQUESTA MANERA LA GENT D'OLVAN NO HAVIA D'ANAR TAN LLUNY A BUSCAR L'AIGUA, QUAN ENCARA NO TENIEN AIXETES A CASA.

FONT D' OLVAN
LA FONT D' OLVAN, A LA DRETA DEL CAMÍ RAL DE SANT MAURICI, ES TROBA A SOTA D' UN ARC DE PEDRA. ESTÀ ENVOLTADA DE MOLSA. HI HA UNES ESCALES PER BAIXAR-HI. VAM VEURE TAMBÉ QUE A MÉS DE LA FONT NATURAL HI HA UNA ALTRA FONT QUE HI HAN FET, AMB AIXETA.
AL VOLTANT HI HA PLÀTANS QUE A LA TARDOR DEIXEN EL VOLTANT DE LA FONT PLE DE FULLES.
PEL COSTAT DE LA FONT HI PASSA EL REC DE LA PARADA I L' AIGUA QUE RAJA DE LA FONT HI VA A PARAR.
EN AQUESTA FONT TAMBÉ HI VAM DESCOBRIR UN ESCRIT MOLT ANTIC GRAVAT A LA PEDRA, ÉS DE L'ANY 1881.

FONT DEL FORAT MÍCÓ

CAMÍ DE LA FONT PODREU VEURE UN RIEROL, MOLTS HORTS, ARBRES FRUITERS,CANYES DE RIU, CASETES DELS PAGESOS PER GUARDAR LES EINES, GALLINERS, NIUS D'OCELLS, DIPÒSITS PER GUARDAR L'AIGUA .
LA FONT ESTÀ ENVOLTADA DE MOLSA I A L'HIVERN S'HI FORMEN ESTALACTITES, PERQUÈ NO HI TOCA EL SOL I L'AIGUA ES CONGELA. PROP D'ALLÀ HI HA ARBRES AMB LIANES. DE L'AIGUA QUE BAIXA DE LA FONT ES VAN FENT PETITES BASSES QUE VAN A PARAR AL REC DE LA PARADA.
PER DAMUNT LA FONT HI HA UNES ROQUES MOLT GRANS, I QUAN PLOU MOLT  BAIXA MOLTA AIGUA FORMANT UN SALT D'AIGUA.  
PELS VOLTANTS DE LA FONT S'HI PODEN VEURE MOLTS TIPUS D'ANIMALONS QUE HI VAN A BEURE AIGUA, PERÒ CAL TENIR MOLT EN COMPTE DE RESPECTAR-LOS. TAMPOC S'HI HAN DE PORTAR D'ALTRES ESPÈCIES ANIMALS FORÀNIES, PERQUÈ DE VEGADES AQUESTES BESTIOLES FAN  DESAPARÈIXER ELS ANIMALS QUE HI HAN VISCUT SEMPRE.
DIUEN QUE FA MOLTS ANYS UNA SENYORA MOLT VELLETA  VA ANAR A RENTAR ROBA EN LES BASSES D' AQUESTA FONT, VA CAURE I EN S'HI VA OFEGAR.